Kos-Griekenland.reismee.nl

Het fort van Kos Stad

Kos Stad heeft aan de Mandriki haven een prachtig fort staan met veel historische resten. Het fort heeft slechts 1 ingang die begint op het pleintje met de boom van Hippocratus. Hier zou Hippocratus (de grondlegger van de geneeskunde) zijn onderwijs onder hebben gegeven. Hij was de eerste geneesheer die ontdekte dat ziekten niet een goddelijke oorzaak hadden maar meer te maken hadden met bacteriën en hygiene,

Het fort is van een latere episode van Kos Stad. Het is gebouwd door ridders ter bescherming van de stad en het eiland tegen de Turken en andere invallers. Kos is meermaals in de historie belegerd en bezet geweest en is pas na WO II in Griekse handen (terug) gegeven.

Hieronder volgt een stukje geschiedenis.

Niet ver van de Plateia Platanou, de plek waar Hippocrates een plantaan zou geplant hebben, bevindt zich één van de grootste bezienswaardigheden van Kos. Het Venetiaanse Kasteel dateert uit de 14de eeuw en werd opgetrokken door de Ridders van de St. Johannes. Het fort moest de stad tegen de aanvallen van de Turken beschermen. In het imposante bouwwerk werden heel wat materialen afkomstig uit de oude stad en Asclepio verwerkt. Het Fort is dagelijks open, uitgezonderd op maandag.

Bron: Infotalia

Het fort is nadrukkelijk aanwezig en kan je niet missen. Het is imposant en van rijen dikke stenen gebouwd die weer zijn verzameld uit Kos Stad nadat het door een aardbeving was verwoest. In de muren zie je dan ook resten van allerlei stenen en soms zelf stukken met bewerkt marmer.

Als je het fort via de bovenrand rondloopt heb je prachtig uitzicht over de zee en de stad Kos met de haven. Je hoeft alleen voor volwassenen te betalen, kinderen zijn gratis bij de archeologisch culturele opgravingen en sites.

De entree bedroeg 3 of 4 euro per persoon dus dat is niet duur dan. Het fort is echt de moeite van een bezoek waard. Het is imposant en er liggen vele resten van bewerkte stenen, pilaren en geschut. Het uitzicht over zee, de stad en de haven is adembenemend.

Reacties

Reacties

Caprasse Stefan

Ik heb dat fort ook bezocht op 25/09/2015 n.a.v. mijn begeleide rondreis op Rhodos, Patmos en Kos.
En inderdaad, het was één van de sterke momenten...

Stefan Caprasse
Email: stefan.caprasse@ond.vlaanderen.be

jorn

jorn van kammen

Truus

Ik ben ook bij de plataan en het fort geweest maar ik vond het beide een beetje tegenvallen verder is Kos-Stad een aanrader volop leven,fijne strandpaviljoenen,restaurants,mooie haven heel veel smalle straatjes vol winkeltjes en restaurantjes Je hoeft Je daar echt niet te vervelen!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!